drottningsylt

Drottingsylt

De Zweden zijn net als ik enorme liefhebbers van bessen. De meest bekende is lingon (lees hier meer over bij lingon). Daar wordt o.a. sylt van gemaakt, een wat dunne …

Lees verder

havregryn

Havregryn en risgröt

Een aantal Zweedse etenswaren zijn of waren ook in Nederland bekend. Zweden zijn erg conservatief en daarom zijn een aantal “oude” gerechten daar nog bijzonder populair. Havermout bijvoorbeeld in vele …

Lees verder

sill

Sill en andere vis

Natuurlijk: sill, de baltische haring. Dat is een andere dan die van ons, ik wist het niet maar er zijn nogal wat verschillende haringen. Daar kwam ik achter toen ik …

Lees verder

filmjolk

Zweedse zuivel

Nederland zuivelland? Wij hebben natuurlijk veel kaas en melkproducten maar mijn favoriet is toch de Zweedse Filmjölk, een kruising tussen yoghurt (ik vind de Nederlandse yoghurt te zuur) en kefir. …

Lees verder

semla

Semla en ander zweeds gebak

Zweden zijn liefhebbers van zoet en Zweeds gebak is heel apart. Vaak erg zoet en men gebruikt veel slagroom en marsepein, bv. bij de Prinsesstårta, die omhult is met gekleurd …

Lees verder

fladerblomsaft

Fläderblomsaft: vlierbloesem

In Nederland niet populair want niet erg bekend maar wel in Zweden: de frisse fläderblomsaft. Gemaakt van de bloesem van de vlierbes. Lekker fris en erg lekker met wat koozuurhoudend …

Lees verder

Lakrits

Drop Nederlands?

Wij denken wel eens dat drop een typisch Nederlands verschijnsel is maar dat is niet zo. In Zweden is drop net zo populair en niet alleen in Zweden, vooral Finland …

Lees verder

Senap