Hjortron Åkerbär, bessen uit het noorden
Tijdens mijn reizen in Lapland in Noord Zweden vond ik deze bijzondere bessen. Åkerbär en Hjortron: Åkerbär, rode poolframboos, Mesimarja, Rubus Arcticus “alces” Åkerbär is de provinciale plant van het …
Tijdens mijn reizen in Lapland in Noord Zweden vond ik deze bijzondere bessen. Åkerbär en Hjortron: Åkerbär, rode poolframboos, Mesimarja, Rubus Arcticus “alces” Åkerbär is de provinciale plant van het …
De Zweden zijn net als ik enorme liefhebbers van bessen. De meest bekende is lingon (lees hier meer over bij lingon). Daar wordt o.a. sylt van gemaakt, een wat dunne …
Een aantal Zweedse etenswaren zijn of waren ook in Nederland bekend. Zweden zijn erg conservatief en daarom zijn een aantal “oude” gerechten daar nog bijzonder populair. Havermout bijvoorbeeld in vele …
Natuurlijk: sill, de baltische haring. Dat is een andere dan die van ons, ik wist het niet maar er zijn nogal wat verschillende haringen. Daar kwam ik achter toen ik …
Nederland zuivelland? Wij hebben natuurlijk veel kaas en melkproducten maar mijn favoriet is toch de Zweedse Filmjölk, een kruising tussen yoghurt (ik vind de Nederlandse yoghurt te zuur) en kefir. …
Zweden zijn liefhebbers van zoet en Zweeds gebak is heel apart. Vaak erg zoet en men gebruikt veel slagroom en marsepein, bv. bij de Prinsesstårta, die omhult is met gekleurd …
In Nederland niet populair want niet erg bekend maar wel in Zweden: de frisse fläderblomsaft. Gemaakt van de bloesem van de vlierbes. Lekker fris en erg lekker met wat koozuurhoudend …
Wij denken wel eens dat drop een typisch Nederlands verschijnsel is maar dat is niet zo. In Zweden is drop net zo populair en niet alleen in Zweden, vooral Finland …
Mijn vader, die jaren gevaren heeft, zei het al: Zweden doen overal suiker in. Dat proef je in de beroemde Dillsil, ingelegde haring met een aparte marinade maar ook in …